Maatschappelijke ontwikkeling

Beleidsmatige risico's

Uitspraak uitstoot stikstof

Door de recente uitspraak van de Raad van State over de hoeveelheid stikstof die mag worden uitgestoten kunnen bouwplannen in Zaanstad vertragen (zie programma 4). Dit kan ook de bouw van maatschappelijke initiatieven en voorzieningen als scholen, sportvoorzieningen en buurt/kinderboerderijen treffen. In het ergste geval is het mogelijk dat plannen niet uitvoerbaar zijn of alleen sterk aangepast.

Beheersmaatregel:

Alle omgevingsvergunningaanvragen worden beoordeeld op de noodzaak tot het doen van

een voortoets. Voor wat betreft de nog niet vastgestelde bestemmingsplannen zal opdracht worden gegeven om de natuuronderzoeken te actualiseren. Op basis van deze geactualiseerde onderzoeken wordt een inventarisatie en risico-inschatting gemaakt van de bestemmingsplannen waarvoor stikstof een mogelijke belemmering vormt. (zie bijgevoegde link)

Beperkte ruimte voor nieuwe voorzieningen

Om de stad leefbaar te houden zijn niet alleen woningen nodig, maar ook maatschappelijke voorzieningen. Door de beoogde verdichting van de stad komen bestaande maatschappelijke voorzieningen onder druk te staan (bijvoorbeeld sportvelden), terwijl er tegelijkertijd behoefte is aan aanvullende voorzieningen. Veel aandacht gaat uit naar de bouw van woningen; de ruimte om nieuwe maatschappelijke voorzieningen te bouwen, zoals scholen, buurthuizen, sportcomplexen of culturele instellingen, is zeer beperkt, ook omdat de gemeente weinig eigen grondposities heeft. Daarbij komt dat de financiële draagkracht van verschillende maatschappelijke voorzieningen beperkt is (bijvoorbeeld buurthuizen); de beperkte ruimte vraagt om creatieve maatwerkoplossingen.

Beheersmaatregel:

•   Het Maatschappelijk voorzieningenmodel wordt verder  ontwikkeld en structureel ingezet bij gebiedsontwikkeling.

•   Het ontwikkelen van een integrale financiële strategie om het bouwen van voldoende maatschappelijke voorzieningen in de toekomst mogelijk te maken.

•   We maken een strategisch plan voor Maatschappelijke voorzieningen om te zorgen voor een – stadsbreed - goed aanbod en een goede samenhang in maatschappelijke voorzieningen en daarbij locaties zo te kiezen dat de voorziening de grootste bijdrage levert aan de maatschappelijke opgaven.