Ruimtelijke en gebiedsontwikkeling

Beleidsmatige risico's

Participatie aan het begin van een proces (gebruiker centraal)

Het organiseren van participatie aan de voorkant van een proces kost meer tijd en geld. Het breed uitvoeren van de participatie en de inbreng van individuele participanten kan leiden tot andere verwachtingen. Daarnaast kan het leiden tot meer zienswijzen en daarmee juridisch beroep bij de ruimtelijke besluiten.

Beheersmaatregel:

Een duidelijke communicatiestrategie waarbij altijd eerst een omgevingsanalyse wordt uitgevoerd, is essentieel. Het resultaat van de participatie wordt transparant met de gemaakte afwegingen gedeeld met de deelnemers. Het is ook van belang duidelijkheid te scheppen over de participatievereisten vanuit de Omgevingswet als antwoord op de vraag: wat is de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer ten opzichte van participatie en wat is de rol van de overheid hierin?

Afhankelijkheid van andere partijen

De ambities van Zaanstad kunnen niet alleen door de gemeente worden gerealiseerd. Samenwerking met verschillende partners, zoals grondeigenaren, collega-overheden, bedrijfsleven en woningcorporaties is noodzakelijk, maar garandeert geen financiële bijdrage en/of medewerking.

Beheersmaatregel:

De risico’s worden beheerst door vol in te zetten op overleg om externe partijen hun verantwoordelijkheid te laten nemen. Daarnaast zoeken we continu naar externe financieringsbronnen.

Niet behalen van de beoogde woningbouwproductie

Het behalen van de bouwproductiedoelen is afhankelijk van marktomstandigheden en de te maken afspraken met initiatiefnemers. Wanneer wij de woningbouwproductie niet halen ontstaan lopen de woningtekorten op en nemen de wachtlijsten toe. Daarnaast halen wij de begrote inkomsten uit leges niet.

Beheersmaatregel:

Uitvoeren van acties die de woningproductie versnellen zoals de invoering van het  woningbouwplanningsysteem, een lobby voor aanvullende middelen op regionaal en rijksniveau, plancapaciteit verharden. Inzet van het Transformatiefonds. Intensivering van de samenwerking met marktpartijen.

Toenemende mismatch tussen vraag en aanbod op de woningmarkt

De woningvoorraad is niet betaalbaar voor lage-en midden inkomensgroepen. Er zijn te weinig instroommogelijkheden voor starters en middeninkomens en doorstroommogelijkheden voor senioren. Er is sprake van toenemende segregatie lokaal en regionaal en de druk op de leefbaarheid in wijken neemt toe.

Beheersmaatregel:

Maken van prestatieafspraken met woningcorporaties en regionale afspraken over woonruimteverdeling. Daarnaast passen wij kwaliteitssturing op projecten toe.